Boliden och TNFD: Kartläggning av biologisk mångfald i gruvindustrin

Foto: BOLIDEN

Boliden vände sig till Ecogain för att få expertstöd i ett pilotprojekt inom ramen för den globala gruvbranschorganisationen ICMM. Uppdraget var att implementera TNFD (Task Force on Nature-related Financial Disclosures) vid en specifik site: Liikavaara, och på så vis kartlägga Bolidens påverkan på naturen på ett konkret och handfast sätt.

"Ecogains expertis och engagemang har varit ovärderliga i vårt arbete med TNFD. De har hjälpt oss att förstå och kartlägga vår påverkan på naturen på ett konkret och handfast sätt."
Sara Carlsén, uppdragsgivare hos Boliden

Boliden stod inför utmaningen att navigera i de komplexa rapporteringskraven kring biologisk mångfald och ekosystemtjänster, och som preciserats ytterligare i och med de kommande kraven i ESRS E4.

Analys enligt TNFD med hjälp av LEAP-metodik

Ecogain stöttade Boliden genom att leverera en första analys av Liikavaaras påverkan och beroenden av naturen. Vi använde oss av LEAP-metodiken, som är en del av TNFD-ramverket.

Vi deltog också i ICMM:s forum för att ge insikter och återkoppling till TNFD:s slutgiltiga version, som publicerades den 18 september 2023.

Handlingskraft framåt för både färdplan och rapportering

Vårt arbete med Boliden har resulterat i konkreta leverabler som inte bara uppfyller nuvarande behov, utan också banar väg för framtida hållbarhetsinitiativ.

  • Genomförd TNFD-analys för Liikavaara

  • Analys för fortsatt arbete med biologisk mångfald och ekosystem inom ramen för CSRD/ESRS

Boliden har nu en solid grund för att fortsätta implementera sin färdplan för biologisk mångfald. TNFD-analysen har också gett dem verktygen att omvandla befintlig data från svenska lagkrav till de kommande rapporteringskraven i ESRS E4.


Här kan du läsa mer om TNFD

Susanne B Olsson