OX2 Ålands solcellsparker – tillståndsansökan och satsning på biologisk mångfald  

OX2, ett ledande bolag inom förnyelsebar energi i Europa, valde Ecogain som expertpartner inför tillståndsansökningar i samband med anläggningen av två solcellsparker på Åland. Drivna av sina ambitiösa hållbarhetsmål strävar OX2 mot att göra Åland till Nordens ledande gröna energihubb.  

Under våren 2023 genomförde Ecogain en naturvärdesinventering av de planerade solcellsparkerna Energipark Åland på Möckelö och Hellesby solcellspark med målet att främja biologisk mångfald. Inventeringen resulterade i konkreta åtgärdsförslag, handlingsplaner och rekommendationer framåt för att stödja och bevara den biologiska mångfalden vid solcellsparkerna och det omgivande landskapet.   

Förslag enligt hänsynshierarkin för att främja biologisk mångfald

Samtliga förslag, som följer hänsynshierarkin, är utformade för att i första hand undvika, i andra hand minimera, i tredje hand restaurera och i fjärde hand kompensera för påverkan på naturvärden.   

OX2 har även mottagit rekommendationer för att skydda djur och natur under byggnadsprocessen samt vid framtida underhåll. Exempel inkluderar att undvika trädfällning under fåglarnas häckningsperiod, minimera belysning för att inte störa djur som är aktiva under skymning, natt och gryning, samt att implementera strategier för att förhindra införande av invasiva arter.  


Sandra Gezelius