Biologisk mångfald i fokus: SkiStar och Söderberg & Partners samarbete med Ecogain

Ecogain har under 2023 jobbat med att hjälpa Skistar att förbättra sitt arbete med biologisk mångfald. Söderberg & Partners, som initierade projektet genom sin fondstrategi "Aktiv Påverkan", var engagerade i att se hur de som aktieägare kunde bidra till positiva förändringar hos SkiStar inom biodiversitet.

Projektet syftade till att skapa mätbara mål (KPI:er) för att bedöma SkiStars effekt på naturen. Det handlade också om att ge stöd till SkiStar i att föra en mer aktiv dialog med länsstyrelserna, särskilt när det gäller att föreslå skyddsåtgärder och kompensation vid användning av mark, i linje med principerna för "Hänsynshierarkin".

Analys enligt Science Based Targets for Nature (SBTN) och hänsynshierarkin

Ecogains arbete resulterade i förslag till åtgärder enligt hänsynshierarkin, som SkiStar kan tillämpa både vid nya markanspråk och vid åtgärder på befintlig mark. För att konkretisera lämpliga åtgärder genomförde vi på Ecogain en fältexkursion i Vemdalen tillsammans med representanter från SkiStar och Söderberg & Partners. Ecogains ekologer guidade gruppen i en befintlig skidbacke samt i en av SkiStar planerad utökning av skidområdet. Syftet med exkursionen var framför allt kunskapsöverföring om naturvärden i samband med planering för åtgärder och restaureringspotential. Vi diskuterade även CLIMB som möjlig mätbar KPI för SkiStar i kommande tillståndsprövning.

Ökad kunskap om biologisk mångfald

Vi gjorde även en SBTN-analys under projektets gång, vilket resulterade i en övergripande kartläggning av påverkansfaktorerna för förlusten av biologisk mångfald. SBTN-analysen, som omfattade de initiala stegen i metodiken, gav vägledning och en grund för SkiStar att validera mål för naturen i ett senare skede.

Projektet var för samtliga projektdeltagare mycket givande och har medfört en ökad kunskap om biologisk mångfald i Söderberg & Partners fall såväl som hos SkiStar. Nästa steg för SkiStar är att implementera hänsynshierarkin för att arbeta mer strukturerat med möjliga åtgärder och minska företagets negativa påverkan på naturen.

Susanne B Olsson