Expertis miljöjuridik

När ni anlitar någon av Ecogains miljöjurister får ni den miljörättsliga rådgivning ni är i behov av. Vi agerar rådgivande redan från upprättande av en ansökan samt genom hela processen, även vid en eventuell förhandling. Våra miljöjurister hjälper er att i ett tidigt skede bedöma vilka olika underlag och ansökningar som kan komma att behövas i just ert projekt. Har ni kommit långt med ditt projekt hjälper vi er gärna att kvalitetsgranska det redan framtagna underlaget, exempelvis en tillståndsansökan. Våra miljöjurister kan även bistå med att upprätta yttranden, svara på förelägganden och ansvara för kontakter med myndigheter och olika parter.

Miljörättsligt stöd och rådgivning i plan- och byggfrågor

Vår ambition är att ni som kund ska få det stöd ni behöver när det behövs. Våra miljöjurister stöttar er utifrån era individuella behov, vilket kan innefatta bland annat rådgivning avseende utformning av projekt, riskbedömningar, kvalitetsgranskning av ett redan befintligt underlag, tolkning av lagbestämmelser, beslut och domar. Stödet våra miljöjurister erbjuder innefattar allt mellan större juridiska frågeställningar i ansökningsmål till detaljfrågor i mål om exempelvis strandskydd, tillsynsmål, artskydd eller vitesmål. Utöver miljörätt är vi även väl insatta i plan- och bygglagens bestämmelser, och kan därför ge rådgivning även vad gäller bygglov, detaljplaner, byggsanktionsavgifter samt vitesmål enligt plan- och bygglagen.


Juridisk expertis artskydd

Ecogain är kunskapsledande när det kommer till arter och natur på land och i vatten och har en djup och bred kompetens, både avseende juridik och ekologi. Genom att kroka arm med oss får ni möjlighet att äga en stor del av kunskapen själv. Skydd av vissa arter kan ofta hamna i fokus i bland annat tillståndsprövningar, och detta fokus har ökat över tid. Vi håller oss uppdaterade på rättsläget och rättsutvecklingen av artskyddet i Sverige och även vad gäller EU-rätt och EU-rättslig praxis. Vi hjälper er att ta fram ett tillförlitligt underlag med bedömningar utifrån de utgångspunkter som krävs enligt gällande artskyddslagstiftning. Våra miljöjurister agerar rådgivande i artskyddsfrågor; utifrån de utmaningar som kan finnas i just ditt projekt och belyser olika alternativa vägar framåt samt gör riskbedömningar. Vi kan också hjälpa till med upprättande av dispensansökningar enligt 14 och 15 §§ artskyddsförordningen.

Processrättslig vägledning

Den miljörättsliga processrätten kan föranleda många frågor. Hur sent i en process kan ett yrkande framställas? Om flera yrkanden ska framställas – i vilken ordning bör de framställas? Vem har rätt att klaga på ett tillsynsbeslut alternativt ett tillståndsbeslut? Varför är länsstyrelsen första instans i vissa mål/ärenden och mark- och miljödomstolen i andra mål/ärenden? Vad är skillnaden mellan att avvisa, återförvisa och avslå? När riskerar ett mål att återförvisas? Listan på frågor kan göras lång och processuella frågeställningar får inte sällan en avgörande betydelse när målet prövas. Den miljörättsliga processrätten är säregen och olika processregler gäller för olika måltyper. Våra miljöjurister har lång domstolserfarenhet och hjälper er att skapa klarhet i dessa frågor. För att ni som kund ska få den största nyttan av vår processuella rådgivning rekommenderar vi att våra miljöjurister involveras så tidigt som möjligt.


KONTAKTPERSON

Josefin Ohlson
josefin.ohlson@ecogain.se
tel: +46 (0) 10 - 405 90 54