Lina Molin blir Ecogains nya expert inom klimatanpassning och biodiversitet

Ecogain har rekryterat Lina Molin, expert på klimatanpassning, till vårt team i Östersund. Med en solid bakgrund som miljökonsult med spetskompetens inom klimatomställning, särskilt från offentlig sektor, blir Lina en betydande tillgång för Ecogains arbete inom biodiversitet och klimatanpassning.

– De risker vi ser kopplat till klimatförändringarna blir allt tydligare. Både företag och offentlig sektor behöver snabbt påbörja arbetet med att identifiera dessa risker – och vidta åtgärder. Biodiversitet har en avgörande funktion i det arbetet. Därför är Linas expertis en ovärderlig resurs för Ecogain och våra kunder, säger Katarina Walter, vd på Ecogain.

Det växande intresset för klimatanpassning och biodiversitet speglar en ökad medvetenhet. Företag och organisationer inser allt mer hur viktigt det är att integrera strategier för biologisk mångfald i sin verksamhet för att hantera de utmaningar och risker som klimatförändringarna medför. Lina Molin nämner som exempel att en varmare medeltemperatur bland annat innebär fler värmetoppar och mer intensivt nederbördsmönster, både gällande längd och mängd. 

– Följdeffekterna av detta är många och kan i vissa fall innebära skada på egendom, produktionsstopp, försäkringsproblematik och påverkan på liv och hälsa. Att kombinera klimatriskanalyser med åtgärder för att öka biodiversitet och resiliens är helt avgörande om vi vill skapa ett hållbart samhälle i framtiden, säger Lina Molin.

Vad ser du är viktigast för företag att fokusera på under 2024? 

– Högst prioriterat är att påbörja en inventering av vilka klimatrelaterade risker som kan uppkomma. Nästa steg är att göra en påverkansanalys som kan visa vilka följdeffekter riskerna kan få på lång och kort sikt. Det är viktigt att inte bara titta på hur klimatförändringarna i Sverige påverkar organisationens verksamhet, utan även blicka utåt i världen och se hur klimatförändringarna i andra länder påverkar verksamheten.

Ecogain ser fram emot att med Lina Molins expertis ytterligare stärka sitt erbjudande och kunna hjälpa kunder i deras strävan efter resiliens och hållbarhet.

Susanne B Olsson